Verktoy Sh Korr Toned

Vår historia

Det började 1934. Bröderna Gustav och Johan Hagen, som redan hade erfarenhet som snickare och byggmästare, bestämde sig för att investera i en modern snickerimaskin och starta sitt eget snickeri på hemorten Stryn.

Maskinen var splitter ny, beställd från Oslo och skickades från Bergen med båt mitt i vintern. På grund av den starka kylan var man tvungen att dra den tunga maskinen över isen den sista sträckan in till land. Med häst och släde, och med många hjälpande händer, transporterades vidundret till en liten källarlokal på gården Hagen.

Så började historien om det spännande framgångsföretaget som fortfarande växer och utvecklas.

John I Bil Tusjet
Verktoy Sh Korr

1985 tillverkade Hagenfamiljen var tionde trappa på den norska marknaden.

De första åren

Dörrar, fönster och rävfällor var de främsta produkterna för Hagen-bröderna i början av verksamheten. Mot slutet av 1930-talet bidrog ökande byggverksamhet till större efterfrågan och behov av timmer. Dåliga vägförbindelser gjorde att trävarorna måste köpas under sommaren och lagras över vintern, vilket krävde lagringskapacitet och kapitaltillgång. Lösningen blev överenskommelser med flera timmerleverantörer om kommissionsförsäljning och på sätt lades grunden för byggvaruhandeln. Hagen fick äntligen tillgång till material och kunde samtidigt leverera till andra byggfirmor och verkstäder i området.

Välståndstillväxt och moderna tider

Efter några krävande krigsår kunde Hagen-bröderna 1947 äntligen ta sin nybyggda verkstad på «Klypa» i bruk. Efterfrågan ökade i takt med optimismen och den nya sillförmögenheten längs kusten. Verkstaden byggdes ut i flera omgångar, och nya arbetsbesparande maskiner köptes in och specialutvecklades.

Den allmänna välståndstillväxten bidrog till en jämn och trygg utvecklig för verksamheten under 1950- och 1960-talet. Byggnadsnormer och moderna hus gjorde att trapporna måste anpassas till nya tider, med andra tillverkningsmetoder och nya konstruktioner. Det rådde goda tider i Norge, och trots ledarskapsskiftet efter John Hagens plötsliga bortgång 1963, fortsatte verksamheten att växa. 1978 blev Trygve Hagen anställd som verkställande direktör. Med familjen bakom sig ledde han verksamheten med stort engagemang de följande åren. Efter 28 år vid rodret hade antalet anställda fördubblats och omsättningen nästan tio-dubblats.

Hagen Butikk 05 Cropped
Dsc5208
180919 Hagen Stryntrappa95321
180919 Hagen Stryntrappa95297
Kontor Foss Main Lukketdor Liggende

Begreppet Stryntrappa

Stryntrappa säkrade viktiga marknadsandelar inom prefabrikationsindustrin, och i början av 1980-talet var namnet Stryntrappa nästan synonymt med prefabricerade trappor. Familjeverksamheten hade alltid satsat på moderna maskiner och utrustning och när dataåldern gjorde sitt intåg var verksamheten en av de första i landet att utnyttja den nya tekniken. 1985 tillverkade Hagen-familjen var tionde trappa på den norska marknaden.

Escalia – ett par steg upp

Hagen fortsatte att utveckla nya modeller i takt med marknadens behov. 1999 lanserades Escalia – exklusiva, tidlösa designtrappor med fokus på detaljer och hantverk. Runt millenniumskiftet etablerades ett flertal butiker i Norge. Satsningen på produktutveckling belönades år 2001 med att trappmodellerna Escalia Milano och Escalia Cannes fick Utmärkelsen för bra design av Norska Designrådet.

Plats för mer

Hagen har jobbat med många möjligheter att utnyttja fler delar av trapprummet. År 2017 lanserades Plats för mer, en kollektion garderober, kontor och förråd anpassade till utrymmet under trappan. Lösningarna utvecklades i samarbete med Hareide Design, med stöd från Norsk Designråd.

Hagen är fortfarande ett familjeföretag. Aktiviteterna inom byggbranschen går i vågor, men med nytänkande, smarta lösningar och moderna tillverkningsmetoder erbjuder vi fortsättningsvis specialanpassade, norsktillverkade kvalitetstrappor till våra prismedvetna kunder.